Hujšanje je posledica izobilja .
Izobilje je danes prisotno na mnogih področjih. Prehranjevanje je ena izmed njih. Sodoben vsakdanjik je hiter in aktiven. Zaradi te lastnosti prehranjevanje ni več takšno kot nekoč. Za pripravo hrane si je človek v preteklosti vzel veliko več časa. Hrana se je pripravljala več ur. Hkrati pa ej bila hrana tudi bolj naravna ter bolj skromno odmerjena. Danes imamo v veliko primerih izobilje na vsakem koraku.
Poleg bogate izbire, so tudi razne ne najbolj koristne snovi v izobilju. Hujšanje nastopi takrat, ko se izobilje prelije čez rob dopustnega. Za hujšanje smo že vsi slišali. Hujšanje poznamo tudi preko lastnih izkušenj. Vsako hujšanje je zgodba zase. Izkušnje, ki jo osebe imajo s hujšanjem so lahko dobe ali manj dobre. Dobro je predvsem hujšanje, ki ima dobre rezultate na dolgi rok. Kratkotrajni učinki so za hujšanje značilni, vendar se velikokrat izkažejo okt manj koristni. Mnogi kratkotrajni učinki v nadaljevanju vodijo do ponovne povišane telesne teže. Zato je bolje razmišljati o dolgoročnih učinkih hujšanja. V ta namen je potrebno korenito spremeniti prehranjevalne navade, ter jih sprejeti kot nov način prehranjevanja. Stare navade je potrebno opustiti in jih imeti kvečjemu v spominih. Dobro prehranjevanje se začne z redno prehrano. Hkrati mora biti prehrana zaužita takrat, ko je potrebno. Pri vsakdanjiku, ki je konstanten v aktivnosti in se slednje ne spreminjajo veliko, je mogoče uvesti urnik. V primerih, ko aktivnosti niso vedno enake, pa so potrebne večje ali manjše prilagoditve. Odvisno seveda od aktivnosti.
Človek, ki ima konstanten urnik se lahko ravna po času. Tisti, ki ima bolj spremenljive aktivnosti, pa se mora ravnati po njihovih značilnosti. Večja fizična aktivnost zahteva več hrane, saj lahko le tako dobi ustrezno energijo. Prehranjevanje mora v tem primeru aktivnosti primerno zagotavljati energij.
Hujšanje se v tem primeru ravna po potrebah, ki so časovno zelo različne.
http://fidimed.si/strokovni_clanki/presnova/22/debelost_in_hujsanje/

Ni komentarjev:
Objavite komentar