sreda, 6. december 2017

Pohodniški čevlji, planinska obutev in gorniška obutev

Pohodniški čevlji so zelo priljubljen prodajni artikel. Ker gredo pohodniški čevlji dobro v promet, je pri njih pestra ponudba največja. Poleg planinske in gorniške obutve, se pohodniški čevlji ponujajo z njihovo lažjo izvedbo. Lahko jih imenujemo lahki pohodniški čevlji lahka pohodna obutev ali kakorkoli drugače. Gre za lažjo izvedbo pohodniškega čevlja. Lahki pohodniški čevlji združujejo dve lastnosti. Gre za izredno lahko obutev, ki jo lahko varno uporabljamo tudi na zahtevnejših terenih.

Kategorije pohodniških čevljev

Kategorije pohodniških čevljev so lahki pohodniški čevlji, pohodniški čevlji za zahtevne terene, pohodniški čevlji za zelo zahtevne terene in razmere ter tehnični modeli čevljev. Lahki pohodniški čevlji so čevlji izdelani iz lahkih, zračnih materialov. Večinoma gre za nizke izvedbe, izjemoma najdemo tudi pol visoke modele. Čevlji za srednje zahtevne terene so pogosto podobni najlažjim. Razlika med njimi je v večji odpornosti, so bolj togi, bolje oprimejo nogo in so trže blazinjeni.

Čevlji za zahtevne terene so načeloma višji, dobro oprijemajo gleženj in dajejo dobro oporo nogi na zahtevnem trenu. Tehnični modeli čevljev sodijo preko mej pohodništva ter sodijo v skupino plezalno tehnične obutve. Lahki pohodniški čevlji so namenjeni lahkemu terenu, mnogi jih uporabljajo za vsak dan. Za razliko od njih pohodniški čevlji za srednje zahtevne terene bistveno bolje prenašajo vlago ter druge zahtevnejše razmere. Čevlji za zelo zahtevne razmere in terene so namenjeni zahtevnim terenom, brezpotjem, zimskim pohodom ter poletnim turam na višjih nadmorskih višinah.

Pohodniški čevlji za dobro oporo stopala


Skupina tehnično zahtevnejših čevljev je namenjena kupcem, ki željo dobro obutev za daljše zimske pohode, poletne ledeniške ture, plezalne vzpone in podobne zahtevnejše razmere. Prehod v zahtevnejšo skupino mnogim ni po godu, vendar morajo pri tem prvenstveno razmišljati o varnosti. Lahki pohodniški čevlji so mnogim zelo prijetni zaradi lahkotnosti in zračnosti. Vendar takšni pohodniški čevlji za zahtevnejše ture niso primerni, ker preprosto povedano odpovejo ter lahko pohodnika spravijo v velike nevarnosti.

Kako izbrati prave pohodniške čevlje: https://www.tomassport2.si/infoportal/kategorija/pohodnistvo/kako-izbrati-prave-pohodniske-cevlje.html

Ni komentarjev:

Objavite komentar