sobota, 15. oktober 2016
Konvekcijska pečica, sodobna priprava hrane
Konvekcijska pečica je sodobna priprava hrane . Uporabniku konvekcijska pečica omogoča peko peciva, cvrtje, kuhanje na pari, pogrevanje, odtajevanje ter pripravo hrane na številne načine. Delovanje poteka na principu konvekcije. Princip konvekcije deluje na osnovi gibanje molekul v tekočine, konvekcija velja za eden glavnih načinov prenosa toplote in prenosa snovi. Zato lahko rečemo, da je konvekcijska pečica prihodnost danes. Človek je v preteklosti vedno znova iznašal nove načine priprave hrane, razvoj pa tudi v prihodnosti ni miroval. S tem se konec koncev oblikuje tudi naš način življena, oblikuje se kultura ter številne druge pomembne sestavine vsakdanjika. Razvoj ni velik zgolj v primerjavi z prvimi poizkusi obdelave hrane s segrevanjem, ampak je razvoj velik že v primerjavi z praksami iz preteklosti. Če bi se vrnili za približno pol stoletja v preteklost, bi v kuhinji po vsej verjetnosti zagledali štedilnik na drva, nekaj desetletji kasneje štedilnik na plin ali elektriko, sodobni štedilniki pa so nekaj povsem drugega. Vsak štedilnik pa je bil svoj čas moderen in prilagojen vsem zahtevam svojega časa. Klasičen štedilnik na drva je bil sodoben zaradi takrat najbolj dostopnega goriva, imel pa je tudi funkcijo ogrevanja prostora. Danes so potrebe in možnosti čisto drugačne, konvekcijska pečica je lep primer. Ogrevanje prostorov se izvaja na druge načine, štedilnik ima sedaj predvsem funkcijo priprave hrane. Priprava hrane pa mora biti izvedena na sodoben način in zadostiti vsem funkcijskim, varnostnim in drugim zahtevam. Ena od pomembnih zahtev sodobnega časa je učinkovitost in energijska varčnost. Te zahteve konvekcijska pečica zagotavlja z načinom dovajanja toplote potrebne za kuhe. Vroč zrak v tem primeru ni statičen okoli hrane, ampak je v gibanju. Hrana zaradi tega prej dobi želene lastnosti, sam proces pa je tudi bolj enakomeren, konvekcijska pečica zato odpravlja skrbi z neenakomerno toplotno preoblikovanimi jedi. Konvekcijska pečica omogoča številne prednosti pri pripravi jedi.
Več
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar